Hoe herken je phishing en wat kun je er tegen doen?
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Phishing is een vorm van online oplichting waarbij mensen worden misleid om gevoelige of persoonlijke informatie prijs te geven, zoals inloggegevens, creditcardnummers of identiteitsgegevens.

De oplichters hengelen als het ware naar informatie van nietsvermoedende slachtoffers. Dit gebeurt vaak via e-mail, sms, of telefoon. De berichten zijn vaak zodanig opgesteld dat ze er legitiem uitzien en afkomstig lijken te zijn van betrouwbare organisaties. Wanneer je op de link in het bericht klikt of persoonlijke informatie verstrekt, kan deze informatie worden gebruikt voor frauduleuze activiteiten zoals identiteitsdiefstal, financiële fraude of spam. In dit artikel lees je hoe je phishing kunt herkennen en voorkomen.

Hoe herken je phishing?

Belangrijk: Neem bij enige twijfel altijd contact op met ons om te verifiëren of het bericht wel of niet legitiem is.

Niet-overeenkomende e-mailadressen

Wanneer de afzender van een e-mail lijkt te komen van Amdax, maar afkomstig is van een ander e-maildomein zoals Gmail.com, dan is er waarschijnlijk sprake van oplichting. Amdax mailt altijd vanaf @amdax.com. Let goed op subtiele spelfouten in de legitieme domeinnaam, zoals "Amdaks.com" waar de "x" is vervangen door "ks". Dit is een opvallend voorbeeld, maar het komt vaak voor en is een veelgebruikte truc van oplichters. Het is daarom van essentieel belang om altijd de afzender en het e-maildomein te controleren voordat je persoonlijke informatie verstrekt.

Berichten waarin dringend wordt opgeroepen tot actie of bedreigingen bevat

Bij phishing en oplichting wordt vaak een manipulatieve truc gebruikt waarbij e-mails de ontvanger dringend oproepen om direct te klikken, bellen of een bijlage te openen. Dit gebeurt vaak onder het mom van een beloning of om een boete te vermijden. Het creëren van een vals gevoel van urgentie is een veelvoorkomende truc die wordt gebruikt om mensen te verleiden tot onmiddellijke actie, zonder er goed over na te denken.

Spelfouten of grammaticale fouten

Phishing e-mails bevatten vaak spel- of grammaticale fouten. Daarom is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn bij het lezen van e-mails met onjuiste grammatica en spelfouten, omdat deze mogelijk wijzen op een poging tot oplichting. Vergelijk bij twijfel de e-mail met andere e-mails van Amdax, op basis hiervan kun je een phishing-bericht mogelijk herkennen. Ben je er nog steeds niet zeker van? Neem dan contact met ons op.

Verdachte links in het bericht

Phishing-berichten bevatten vaak links naar valse websites die eruitzien als legitieme websites. Als het bericht een link bevat, is het daarom belangrijk om deze te controleren om te voorkomen dat je op een valse website terechtkomt en vertrouwelijke informatie verstrekt. Amdax stuurt nooit sms berichten met een link erin. Ook benadert Amdax niemand proactief via een direct bericht op Twitter en Instagram, Telegram of Discord. Ontvang je dit wel namens Amdax dan is dit waarschijnlijk phishing-bericht.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van phishing?

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van phishing kun je een aantal maatregelen nemen:

Gebruik tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie (2FA) voegt een extra beveiligingslaag toe aan je online accounts. In plaats van alleen een wachtwoord te gebruiken, moet je bijvoorbeeld ook een code invoeren die naar je telefoon wordt gestuurd. Dit maakt het moeilijker voor phishers om toegang te krijgen tot je accounts, zelfs als ze je wachtwoord hebben. Op deze pagina kun je meer lezen over 2FA.

Installeer antivirussoftware

Antivirussoftware kan helpen bij het detecteren van phishing-pogingen voordat je erop klikt. Het kan ook waarschuwen voor verdachte websites en bestanden en automatisch malware verwijderen.

Houdt je software up-to-date

Zorg ervoor dat je besturingssysteem, webbrowser en antivirussoftware altijd up-to-date zijn. Deze updates bevatten vaak beveiligingspatches om bekende kwetsbaarheden te dichten en de veiligheid van je apparaten te versterken.

Gebruik sterke wachtwoorden

Gebruik unieke, complexe wachtwoorden die een combinatie zijn van cijfers, letters en symbolen. Gebruik ook verschillende wachtwoorden voor elk account. Hierdoor maak je het voor oplichters moeilijker om toegang te krijgen tot al je accounts als één wachtwoord is gehackt.